Προβλήματα από τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος

Αριθμός πρωτ: 9947
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα από τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος.

Τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν και προκαλούνται στις επιχειρήσεις του Νομού από τις συχνές και απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε και επικράτησαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στην Κρήτη, επισημαίνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών που έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετική επιστολή του Επιμελητηρίου, είναι η τρίωρη διακοπή στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, η οποία έπληξε τις επιχειρήσεις με ευπαθή προϊόντα και δημιούργησε αλυσιδωτά προβλήματα στη λειτουργία όλων των άλλων.
Επειδή, ως γνωστόν, οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και ο πληθυσμός λόγω τουρισμού πολλαπλασιάζεται και η ΔΕΗ όφειλε να έχει προβεί στον απαραίτητο προγραμματισμό προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού.
Επειδή οι ξαφνικές και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος στις τουριστικές περιοχές του νησιού έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Επειδή σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η αγανάκτηση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στη ΔΕΗ κορυφώνεται τόσο με τις αυξήσεις τιμολογίων στο βιομηχανικό ρεύμα, όσο και με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ στις νέες βιοτεχνικές συνδέσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό Ηρακλείου και να μην πλήττεται οικονομικά ο επιχειρηματικός κόσμος.
2) Αν προτίθεται να δώσει εντολές στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προκειμένου να εκλείψουν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ στις νέες βιοτεχνικές συνδέσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των τιμολογίων, προκαλούν τη δυσφορία των επιχειρήσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης