Προβλήματα ασφαλισμένων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αριθμός πρωτ: 5526
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/2/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα ασφαλισμένων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αρκετά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως επισημαίνονται τόσο από τους ασφαλισμένους όσο και από τους συνταξιούχους των Ταμείων.
Όπως επισημαίνει σε υπόμνημά του και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο ΕΟΠΥΥ στερείται μηχανοργάνωσης στις μονάδες Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η αναγκαία συνεργασία με τον ιατρικό κόσμο και κατά συνέπεια οι συμβεβλημένοι γιατροί είναι πάρα πολύ λίγοι. Ειδικά στο νομό Ηρακλείου, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ φτάνουν τους 107, αριθμός που δεν επαρκεί για να καλύψει μεγάλες και πολυπληθείς περιοχές, όπως πχ η Μεσσαρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Επειδή, είναι ανάγκη να λειτουργήσει πλήρως και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα ο νέος φορέας, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των συνεργαζόμενων γιατρών, προς όφελος των πολιτών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να αυξηθούν οι συνεργαζόμενοι γιατροί, ώστε να βελτιωθεί η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα προς τους πολίτες.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης