Προβλήματα Κέντρου Υγείας και ΕΚΑΒ Μοιρών του νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 16403
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Κέντρου Υγείας και ΕΚΑΒ Μοιρών του νομού Ηρακλείου.

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Μοιρών του νομού Ηρακλείου, καθώς εκτός από το κτιριακό πρόβλημα που υφίσταται, και το οποίο είχα επισημάνει με την 5410/16-9-08 Ερώτησή μου, οι υπηρετούντες ιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των επισκεπτών σε καθημερινή βάση.
Συγκεκριμένα, ενώ προβλέπονται 11 οργανικές θέσεις ιατρών Γενικής Ιατρικής, σήμερα υπηρετεί μόνο η Διευθύντρια και ένας ιατρός άνευ ειδικότητας, καθώς και δύο Επιμ. Β’ οι οποίοι υπηρετούν σε θέση αγροτικού και είναι αυτοί που εξυπηρετούν καθημερινά του περίπου 250-300 επισκέπτες του Κ.Υ.
Μάλιστα οι γιατροί αυτοί εκτελούν ταυτόχρονα και ελεγκτικό έργο για τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ, ενώ επιβαρύνονται και με γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως έκδοση δικαιολογητικών κλπ.
Όσο για το ΕΚΑΒ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο σε βάρδια (και σπανίως το δεύτερο), την ώρα που ο κ.Υπουργός «διαφήμιζε» τα τρία «νέα» ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ Μοιρών. Και αυτό το ένα ασθενοφόρο, αρκετές φορές καλύπτει και την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας (και της Αγ.Γαλήνης στο νομό Ρεθύμνου) λόγω ελλείψεως προσωπικού οδηγών εκεί.
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, το ΕΚΑΒ στις Μοίρες δεν έχει ιατρό και χρησιμοποιεί τους γιατρούς του Κ.Υ. οι οποίοι και αναλαμβάνουν τη διακομιδή των ασθενών από το Κ.Υ. προς τα νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ (εφόσον το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει γιατρό στις Μοίρες).
Επειδή αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥ Μοιρών, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και επισκεπτών, παρά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρετούντων ιατρών εκεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
1) Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις με γιατρούς στο Κέντρο Υγείας Μοιρών αλλά και να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ Μοιρών, τόσο με νοσηλευτικό προσωπικό όσο και με ασθενοφόρα ώστε οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής να μπορούν να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες περίθαλψης και υγείας.
2) Ποιό είναι το νομικό πλαίσιο και πώς διασφαλίζονται νομικά οι γιατροί όντας υπεύθυνοι για τη διακομιδή ασθενών από το Κ.Υ. στα νοσοκομεία, χωρίς ταυτόχρονα να εγκαταλείπουν τη θέση τους στο Κ.Υ.;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης