Προβλήματα στην μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης

Αριθμός πρωτ: 7614
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στην μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης με την κοινοποίηση των οδηγιών του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.
Πέραν των απαράδεκτων προθεσμιών για τη συμπλήρωση και υποβολή των σχετικών αιτήσεων και των συνοδευτικών δικαιολογητικών, ερωτηματικά και προβληματισμός έχει προκληθεί και από τις προϋποθέσεις που τίθενται για αυτές τις μεταβιβάσεις, ειδικά όσον αφορά στον ικανό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων γης.
Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι «η γη που μεταβιβάζεται να είναι τουλάχιστον 3 στρέμματα ή 0,3 εκτάρια».
Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι πάρα πολλές αιτήσεις μεταβίβασης στην Κρήτη θα απορριφθούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα αγροτεμάχια είναι κάτω των 3 στρεμμάτων.
Επειδή δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η επιλέξιμη προς μεταβίβαση γη λογίζεται ως μία ενιαία έκταση άνω των 3 στρεμμάτων ή αφορά και σε μικρότερα αγροτεμάχια που η συνολική έκτασή τους υπερβαίνει τα 3 στρέμματα.
Επειδή, αν συντρέχει η πρώτη περίπτωση, τότε θα αποκλεισθούν χιλιάδες αγρότες από την απαίτηση των δικαιωμάτων.
Επειδή υπάρχουν φημολογίες που αφορούν σε προσχεδιασμένες ενέργειες της ηγεσίας του Υπουργείου, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο το ποσό επιδότησης που θα πάρουν φέτος οι παραγωγοί.
Επειδή ακόμη, σύμφωνα και με τις επισημάνσεις τις ΠΑΣΕΓΕΣ, υπάρχει πρόβλημα σχετικά με τον τίτλο και την αξία των οριστικών δικαιωμάτων τα οποία δεν είναι γνωστά ούτε στους παραγωγούς, ούτε στις Ενώσεις, αλλά και δεν διευκρινίζεται ποιος υποβάλει αίτηση ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για το 2007 (ο μεταβιβαστής ή ο αποδέκτης), δεδομένου ότι αποκλείεται μέχρι τις 15/05/07 να έχουν εξεταστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αιτήματα μεταβίβασης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν το όριο των 3 στρεμμάτων ή 0,3 εκταρίων αφορά στην μεταβίβαση ενός ενιαίου αγροτεμαχίου ή και μικρότερων τα οποία συγκεντρωτικά είναι 3 στρέμματα.
2) Τι θα γίνει με δικαιώματα των αγροτών στην περίπτωση που διαθέτουν πολλά μικρά αγροτεμάχια.
3) Πότε θα γίνουν γνωστά στις Ενώσεις οι τίτλοι και οι αξίες των οριστικών δικαιωμάτων και ποιος(ο μεταβιβαστής ή ο αποδέκτης) πρέπει να υποβάλει την αίτηση ενεργοποίησης για το 2007.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης