Προβλήματα στους αγρότες της Μεσαράς από την ώρα αναχώρησης των πλοίων της γραμμής Ηράκλειο-Πειραιάς

Αριθμός πρωτ: 7722
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στους αγρότες της Μεσαράς από την ώρα αναχώρησης των πλοίων της γραμμής Ηράκλειο-Πειραιάς.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής Μεσαράς Νομού Ηρακλείου με τις ώρες αναχωρήσεων των πλοίων από το Ηράκλειο για τον Πειραιά, ειδικά με την έναρξη της θερινής περιόδου.
Από τον κάμπο της Μεσαράς ξεκινούν καθημερινά περίπου 20 νταλίκες με νωπά οπωροκηπευτικά που προορίζονται να προμηθεύσουν τις αγορές της υπόλοιπης Ελλάδας. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, ειδικά στα θερμοκήπια της Μεσαράς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μεταφορείς των οπωροκηπευτικών ξεκινούν για το λιμάνι μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα ή να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες για να φτάσουν έγκαιρα ή να φτάνουν αργοπορημένοι.
Σε περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με μεταφερόμενα προϊόντα από το Τυμπάκι, όπου οι μεταφορείς έφτασαν με 15΄ καθυστέρηση από την οριζόμενη ώρα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Λιμεναρχείου, και στους οποίους δεν επετράπη η φόρτωση παρόλο που το πλοίο αναχώρησε με μία ώρα καθυστέρηση, οι παραγωγοί υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά και τα προϊόντα έφτασαν στον προορισμό τους κατεστραμμένα.
Οι αρμόδιοι φορείς ζητούν την αλλαγή του απόπλου προς τον Πειραιά κατά μία ώρα αργότερα ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος άφιξης των οχημάτων και ζύγισης των μεταφερόμενων φορτίων, αλλά και ασφαλούς προώθησης των προϊόντων των παραγωγών στους εμπόρους για τους οποίους προορίζονται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτικών φορέων της Μεσαράς και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε οι ναυτιλιακές εταιρίες να πραγματοποιούν τον απόπλου από το Ηράκλειο προς τον Πειραιά μια ώρα αργότερα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου οι παραγωγοί του κάμπου της Μεσαράς αλλά και άλλων απομακρυσμένων περιοχών του νότου του Νομού Ηρακλείου να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο καταστροφής των προϊόντων τους και κατά συνέπεια του εισοδήματός τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης