Προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στην ΚΓ’ ΕΠΚΑ

Αριθμός πρωτ: 10085
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στην ΚΓ’ ΕΠΚΑ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Υπ.Πολιτισμού (ΠΟΣΣΥΠΟ και ΠΕΥΦΑ) διαμαρτύρονται έντονα για τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όσο και στην ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ).
Συγκεκριμένα αναφέρουν οτι αποτελεί σοβαρό πρόβλημα τόσο η μη λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου που ήταν «πνεύμονας ζωής» για τον εμπορικό κόσμο της πόλης, όσο και η μεγάλη καθυστέρηση του έργου ανακατασκευής και επανέκθεσης των ευρημάτων του Μινωϊκού Πολιτισμού στο Μουσείο.
Επίσης, κάνουν λόγο για:
Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης στο ανάκτορο της Κνωσού.
Μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες της ΚΓ’ ΕΠΚΑ και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου με το κλείσιμο του Ειδικού Λογαριασμού στις 24/11/2008.
Έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (αρχαιολόγοι-αρχιτέκτονες-μηχανικοί-συντηρητές-διοικητικό προσωπικό-αρχαιοφύλακες-εργατοτεχνίτες-καθαρίστριες).
Καθυστέρηση στην πληρωμή των οδοιπορικών που φθάνει μέχρι και 16 μήνες.
Έλλειψη μόνιμης καθαρίστριας στα δύο σημαντικότερα ανάκτορα του Μινωϊκού Πολιτισμού, Κνωσού και Φαιστού.
Την αναγκαιότητα άμεσης λύσης στο πρόβλημα με τις αρχαιολογικές ζώνες της Κνωσού και όλου του νομού Ηρακλείου.
Επειδή όλα τα παραπάνω ταλανίζουν τους εργαζόμενους του Υπ.Πολιτισμού και αποτελούν τροχοπέδη για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων τουριστών της Κρήτης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου αλλά και την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που καθημερινά οξύνονται με τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό της Κρήτης και την τοπική οικονομία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης