Προβλήματα στο Εμπορικό και Επιβατικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 862
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ : Προβλήματα στο Εμπορικό και Επιβατικό Λιμάνι του Ηρακλείου.

Με την 384/18-7-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει τις εικόνες και τις συνθήκες χάους που επικρατούν στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς η έλλειψη τόσο προβλητών όσο και υποδομών υποδοχής των επιβατών δημιουργούν μία ανεξέλεγκτη και χαοτική κατάσταση σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.
Τα μεγάλα και σύγχρονα κρουαζιερόπλοια μήκους πέραν των 300 μ. και βυθίσματος πάνω από 9 μ., δεν μπορούν να δέσουν στην προβλήτα του νέου επιβατικού σταθμού και μεταφέρονται στο εμπορικό λιμάνι, όπου οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές. Το αποτέλεσμα είναι πολλά κρουαζιερόπλοια που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσαν το λιμάνι του Ηρακλείου για να προσδένουν, να επιλέγουν άλλα λιμάνια σαν ενδιάμεσο σταθμό των δρομολογίων τους.
Σύμφωνα όμως με στοιχεία που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, και στο εμπορικό λιμάνι του Ηρακλείου τα στοιχεία των τελευταίων ετών δεν είναι ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εκφόρτωση λιπασμάτων σημειώθηκε μείωση 20%, ενώ το 2006 υπήρξε δραματική μείωση και στις εκφορτώσεις ζωοτροφών, σχεδόν στο ένα τέταρτο της ποσότητας του 2004, όταν την περίοδο 2002-2006 υπήρξε αύξηση στις εκφορτώσεις ζωοτροφών στα λιμάνια των Χανίων και Ρεθύμνου της τάξης του 68%.
Επειδή η πολιτική των συνεχών ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ΟΛΗ, την οποία έχω επισημάνει με την 8170/17-5-07 Ερώτησή μου, έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο αφενός στην τουριστική κίνηση και αφετέρου στους επαγγελματίες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λιμανιού.
Επειδή ο ΟΛΗ φαίνεται να ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της κατασκευής μαρίνας πολυτελών σκαφών στον Κόλπο του Δερματά, στην οποία αντιτίθεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία και όχι με τα τρέχοντα και φλέγοντα προβλήματα του λιμανιού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα και οι προοπτικές τόσο στο εμπορικό λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία οδηγείται σε μαρασμό, όσο και στο επιβατικό λιμάνι, ιδιαίτερα τις ημέρες προσέλευσης κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες εκθέτουν το Ηράκλειο και αποτελούν καίριο πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης