Προβλήματα του κλάδου των Ιχθυολόγων στο Δημόσιο

Αριθμός πρωτ: 654
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Προβλήματα του κλάδου των Ιχθυολόγων στο Δημόσιο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου, με επιστολή του και απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικεί την επίλυση σημαντικών προβλημάτων του κλάδου, τα οποία έχει θέσει υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Τα προβλήματα που έχουν τεθεί αφορούν :
1) Την έλλειψη προσωπικού τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
2)Την αποδιοργάνωση των Κεντρικών Υπηρεσιών, εξαιτίας των αλλεπάλληλων μετακινήσεων των υπάλλήλων χωρίς υπηρεσιακά κριτήρια.
3) Την άσκηση αφόρητης πίεσης για γρήγορη αξιολόγηση φακέλων και αιτημάτων πληρωμών επενδυτικών σχεδίων.
4) Το γεγονός ότι, αν και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις του ποινικού κώδικα σε αρκετά επενδυτικά σχέδια και έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας, αυτά εξακολουθούν να υλοποιούνται και να πληρώνονται.
Και 5) Την μη καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στους αξιολογητές και τα μέλη των Επιτροπών ελέγχου επενδυτικών σχεδίων, στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ 2000-6, για την περίοδο 2002-2007.
Επειδή τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές υπηρεσίες Αλιείας του ΥΠΑΑΤ έχουν τελείως αποδυναμωθεί με την μετακίνηση προσωπικού σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Επειδή από το 2004 έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες του τομέα Υδατοκαλλιεργειών από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στις Περιφερειακές Διοικήσεις, χωρίς την πρόσληψη πρόσθετου εξειδικευμένου προσωπικού (ΠΕ Ιχθυολόγων).
Επειδή η έλλειψη προσωπικού καθυστερεί την προώθηση νέων θεσμικών διατάξεων αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ξεπερασμένου βασικού νομικού πλαισίου της Αλιείας (βλ. Β.Δ 666/66 και ΝΔ 420/70).
Επειδή επιτέλους πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων α) του τομέα Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών για τον οποίο η χώρα μας υπερηφανεύεται ότι κατέχει την πρωτοπορία στην Ε.Ε και στην Μεσόγειο, και β) των ιχθυολόγων, που αγωνίζονται με ευσυνειδησία για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.
Επειδή θα πρέπει να αποκατασταθούν όσοι έχουν αδικηθεί και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί.
Επειδή είναι αδιανόητο αυτή την ισοπεδωτική συμπεριφορά να την υφίσταται ένας ολόκληρος κλάδος.
Επειδή για όλα τα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει επιτέλους τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να δοθούν λύσεις,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αν προτίθενται να παρέμβουν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές και περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας και να εισηγηθούν την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ΠΕ Ιχθυολόγων.
2. Αν προτίθενται να παρέμβουν, προκειμένου να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις για την υλοποίηση του ΕΠΑΛ 2000-6 και να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα ποινικά αδικήματα που προκύπτουν, και όχι να υφίστανται τις επιπτώσεις όλοι οι Ιχθυολόγοι.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης