Προβλήματα Ωρομίσθιων Καθηγητών Καλλιτεχνικών Σχολείων Γέρακα και Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 9326
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Ωρομίσθιων Καθηγητών Καλλιτεχνικών Σχολείων Γέρακα και Ηρακλείου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωρομίσθιοι καθηγητές που διδάσκουν στα καλλιτεχνικά σχολεία Γέρακα και Ηρακλείου περιγράφονται σε υπόμνημά τους.
Όπως αναφέρουν, ο θεσμός του ωρομισθίου δεν βοηθά την εύρυθμη λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολείων, αφού μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις τους το Νοέμβριο, έχουν ήδη χαθεί παραγωγικές ώρες δύο μηνών.
Επίσης ο θεσμός δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα λόγω της υφής των μαθημάτων, όπως τα μαθήματα θεάτρου και χορού, τα οποία έχουν ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας σε ζυγό αριθμό, ενώ εκείνοι καλούνται να διδάξουν ανώτατα μέχρι το όριο των 11 ωρών, με αποτέλεσμα στο ίδιο τμήμα για το ίδιο μάθημα να μπαίνουν δύο καθηγητές της ίδιας ειδικότητας.
Επιπρόσθετα, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν πλήρως στο εκπαιδευτικό σύστημα με το να διδάσκουν μόνο δύο ώρες καθημερινά, δεν πληρώνονται για τις σχολικές εορτές όταν συμπίπτουν με την ίδια αργία, ενώ καλούνται να ετοιμάσουν δύο παραστάσεις το χρόνο, οι οποίες προαποφασίζονται πριν καν οι ίδιοι προσληφθούν.
Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι ωρομίσθιοι καθηγητές που διδάσκουν στα καλλιτεχνικά σχολεία του Νομού, προσλαμβάνονται άτομα για δύο και τρεις ώρες εβδομαδιαία με τη λογική να φαίνονται παραπάνω οι διορισμοί.
Επειδή το προσωπικό των σχολείων δεν παραμένει κάθε χρόνο σταθερό, με επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού οι ωρομίσθιοι δεν αμείβονται επαρκώς, οπότε την επόμενη χρονιά αποχωρούν.
Επειδή δεν ανακοινώνονται ποτέ τα μόριά τους σε πίνακες, έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν, όπως των αναπληρωτών και δικαιολογημένα γεννώνται ερωτηματικά σχετικά με τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους και να αρχίσουν να προσλαμβάνονται μόνιμοι καθηγητές καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου, να υπάρξει μοριοδότηση προσόντων και κριτήρια επιλογής των καθηγητών των εν λόγω ειδικοτήτων, καθώς και να προσμετράται η προϋπηρεσία τους. Επιπλέον να αρχίσει ο ΟΣΚ να προμηθεύει τα σχολεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη σωστή διδασκαλία των συγκεκριμένων μαθημάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης