Προβληματισμός για ελλιπή μέτρα αστυνόμευσης στη Χερσόνησο και στα Μάλλια

Αριθμός πρωτ: 6730
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβληματισμός για ελλιπή μέτρα αστυνόμευσης στη Χερσόνησο και στα Μάλλια.

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, έντονος προβληματισμός εκφράζεται από τους φορείς και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου και των Μαλλίων, για την ανεπαρκή αστυνόμευση της περιοχής, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και φόβους για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση.
Όπως τονίζουν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου έχει 34 οργανικές θέσεις, με τις 27 μόνο να είναι καλυμμένες. Εάν ληφθούν υπόψη και τα άλλα καθήκοντα στα οποία πρέπει να απασχολείται το προσωπικό, μόλις 19 αστυνομικοί απασχολούνται ουσιαστικά με την αστυνόμευση. Το έργο όμως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένο ότι πρέπει να καλύπτεται μια περιοχή με πολλές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες όλη την τουριστική σαιζόν.
Επειδή την κατάσταση ελάχιστα βελτιώνουν οι δόκιμοι αστυφύλακες, που αναμένεται να στελεχώσουν το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου, καθώς και οι εποχούμενες περιπολίες του ΤΑΕ και της ΕΙΔΑΣΥΔΕ.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (9287/28-3-06, 9241/30-3-05, 2877/6-9-04), έχω αναφερθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στους Δήμους Χερσονήσου και Μαλλίων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.
Επειδή έχω τονίσει την ανάγκη να ιδρυθεί αυτοδύναμο Αστυνομικό Τμήμα στα Μάλλια με επαρκή στελέχωση, ωστόσο στις απαντήσεις σας αναφέρεται εντελώς αόριστα αυτό το ενδεχόμενο.
Επειδή τα επιτακτικά προβλήματα που αναδεικνύονται από τους Δήμους και τους φορείς των περιοχών Χερσονήσου και Μαλλίων απαιτούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την ενίσχυση της αστυνόμευσης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός :
1. Αν προτίθεται να ενισχύσει το Αστυνομικό Τμήμα της Χερσονήσου με πρόσθετο προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθούν περιστατικά αυξημένης εγκληματικότητας λόγω της ανεπαρκούς αστυνόμευσης.
2. Αν προτίθεται να προχωρήσει στην ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος και στα Μάλλια, για να καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό η αστυνόμευση και των δύο Δήμων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης