Προκαταβολές των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης 2008 στους αγρότες

Αριθμός πρωτ: 9239
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προκαταβολές των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης 2008 στους αγρότες.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου με επιστολή της ζητάει να δοθούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Nομού Ηρακλείου προκαταβολές από τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης του 2008, εντός του Νοεμβρίου, με τη μορφή ταμειακής διευκόλυνσης.
Επειδή η κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ο αγροτικός πληθυσμός του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα σήμερα, με την κρίση που υπάρχει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιβάλλεται από την Κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων.
Επειδή είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, καθώς και σημαντική αύξηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, αλλά και απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
Επειδή η παροχή των προκαταβολών θα δημιουργήσει ρευστότητα στην αγορά, η οποία είναι σημαντική ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει οικονομική κρίση,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να καταβάλουν άμεσα προκαταβολές στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης του 2008, προκειμένου να μπορέσει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει σήμερα.
2) Ποια πρόσθετα μέτρα στήριξης στους οικονομικά ασθενέστερους πρόκειται να εφαρμόσουν, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα πολλά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης