Προσλήψεις γεωτεχνικών στον ΟΠΕΚΕΠΕ με συμβάσεις έργου

Αριθμός πρωτ: 17921
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προσλήψεις γεωτεχνικών στον ΟΠΕΚΕΠΕ με συμβάσεις έργου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) με επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς, διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να προσλάβει 900 άτομα εκ των οποίων 450 γεωπόνους με συμβάσεις έργου.
Όπως επισημαίνει η ΠΟΣΓ, μία τέτοιας μορφής εργασιακή σχέση, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και έχει αποτύχει τόσο εξαιτίας της μη λειτουργικότητάς της αλλά και των διαρκών εμπλοκών σε δικαστικές διαμάχες εργοδοσίας και εργαζομένων.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΓ, η συγκεκριμένη προκήρυξη εκτός του ότι οδηγεί σε απαράδεκτη υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων(ασφάλιση, επιδόματα, αυξήσεις κλπ) είναι και καταχρηστική και παραπλανητική διότι υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας και ως εκ τούτου προσβάλλεται σε κάθε περίπτωση νομικά.
Επειδή, τίθεται σε αμφίβολία η ποιότητα των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ και γενικότερα της αξιοπιστίας της Ελλάδας, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν οι διενεργούντες τους ελέγχους υπάλληλοι είναι «εργολάβοι» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επειδή, την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, έρχεται η Διοίκησή του με μια ακατανόητη απόφαση να καλύψει τα κενά, προσλαμβάνοντας κάθε λίγο, έκτακτο προσωπικό διπλάσιο και τριπλάσιο των οργανικών θέσεων που έχει, και κρατώντας έτσι σε ομηρία χιλιάδες νέους επιστήμονες γεωτεχνικούς.
Επειδή είναι αναγκαία η επαρκής στελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και των άλλων εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ φορέων με γεωτεχνικούς, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία τους όσο και για την σωστή παροχή υπηρεσιών στον Έλληνα αγρότη αλλά και την τήρηση των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποσυρθεί η προαναφερθείσα προκήρυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ για προσλήψεις με συμβάσεις έργου και να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη με τήρηση της νόμιμης διαδικασίας που προβλέπεται, καλύπτοντας τις οργανικές θέσεις του Οργανισμού με νέους γεωτεχνικούς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης