Προσπάθεια μείωσης τροχαίων παραβάσεων

Αριθμός πρωτ: 4996
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Προσπάθεια μείωσης τροχαίων παραβάσεων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τροχαία, οι Έλληνες οδηγοί συνεχίζουν να είναι πρωταθλητές στις τροχαίες παραβάσεις παρά τα υψηλά πρόστιμα που περιέχει ο νέος ΚΟΚ. Κατά το 2007 καταγράφηκαν 351.051 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 33.018 για αντικανονικό προσπέρασμα, 27.839 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και 25.257 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις παραβάσεις σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού από το 2006, εκτός από τη χρήση κράνους.
Αν και εδώ και αρκετούς μήνες έχει τεθεί σε λειτουργία ο νέος ΚΟΚ με τα αυξημένα χρηματικά πρόστιμα φαίνεται πως αυτό το γεγονός δεν είναι από μόνο του αρκετό για να σταματήσει μερίδα των οδηγών από την επικίνδυνη οδήγηση που πολλές φορές έχει μοιραία αποτελέσματα. Συγκεκριμένα το 2007 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα 1.292 άτομα ενώ το 2006 τα άτομα ήταν 1.351. Η μικρή μόνο μείωση του αριθμού των νεκρών δεν είναι αρκετή για να πείσει πως τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος ΚΟΚ είναι αρκετά για να λυθεί το πρόβλημα της αντικανονικής οδήγησης.
Επειδή γίνεται σαφές πως η αύξηση των προστίμων δεν είναι η σωστή εκπαιδευτική μέθοδος για τους οδηγούς, αφού συνεχίζουν να παραβιάζουν κάθε κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Επειδή η ασφάλεια των οδηγών είναι ένα σημαντικό θέμα που δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε μέτρα που αφορούν χρηματικές ποινές, αλλά στην ουσιαστική εκπαίδευση τόσο των οδηγών όσο και των οργάνων τήρησης της τάξης που θα πρέπει να ελέγχει τη σωστή συμπεριφορά των οδηγών σε τακτά διαστήματα όχι μόνο με τα υψηλά πρόστιμα, αλλά και με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες ενημερωτικής φύσεως που θα έχουν στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των οδηγών για θέματα οδικής συμπεριφοράς, αλλά όχι μόνο με την απειλή προστίμων για τη μείωση των παραβάσεων, που πολλές φορές μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή αθώων πολιτών, αλλά και με συμβουλευτικές παρεμβάσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ