Προστασία των ΜμΕ από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων

Αριθμός πρωτ: 42
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Προστασία των ΜμΕ από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων.

Από την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου για συνεργασία των καταστηματαρχών του νομού για τη δημιουργία πολυκαταστήματος καθώς και το πρόβλημα που θίγει η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από πολυκαταστήματα και πολυεθνικές σε βάρος των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, αναδεικνύεται με σαφή τρόπο η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία τον ΜμΕ επιχειρήσεων. Σημειώνω πως σχετικό ερώτημα έχω καταθέσει και στο παρελθόν χωρίς όμως να έχω πάρει απάντηση.
Το θέμα δεν είναι καινούριο αλλά επανέρχεται λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του νομού ιδίως την τρέχουσα περίοδο που συμπίπτει με την μεγάλη οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου αλλά και τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, η Πολιτεία δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο απέναντι στα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πρακτικές παραπλάνησης των καταναλωτών και εξοντωτικών μεθόδων έναντι των προμηθευτών ΜμΕ .
Επειδή ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι πρακτικές των μεγάλων πολυκαταστημάτων δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις ΜμΕ επιχειρήσεις τόσο του νομού Ηρακλείου αλλά και όλης της χώρας.
Επειδή το κλείσιμο των ΜμΕ επιχειρήσεων αποτελεί τεράστιο πλήγμα τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία ,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να συνδράμουν την υλοποίηση προσπαθειών όπως αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και ακόμη αν προτίθενται να λάβουν μέτρα για την προστασία των ΜμΕ επιχειρήσεων από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο ΜμΕ και να αποτραπούν οι δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ