Προσφυγή της ΓΕΣΑΣΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα δημητριακά

Αριθμός πρωτ: 6608
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Προσφυγή της ΓΕΣΑΣΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα δημητριακά.

Μετά τις Ερωτήσεις μου, 3032/5-8-08 και 3459/22-8-08 σχετικά με την προσφυγή της ΓΕΣΑΣΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα λιπάσματα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγκάστηκε να ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης και την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνηθεί η ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών σε επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων, όπως έπραξε πρόσφατα (10-9-08) με επιστολές του.
Η αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΣΑΣΕ προσέφυγε και πάλι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να γίνει έρευνα και στην αγορά δημητριακών για τη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού και για το ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ) από πλευράς εμπορίου.
Επειδή το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας που επικρατεί τόσο στην αγορά δημητριακών εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών, όσο και μεταξύ των αγροτών οι οποίοι έχουν πλέον αγανακτήσει με τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής τους η οποία γίνεται ανεξέλεγκτα καθώς στην χώρα μας η λειτουργία της αγοράς δεν στηρίζεται στην ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού παρά στη λαίλαπα της κερδοσκοπίας.
Επειδή οι παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου, όπως και ολόκληρης της χώρας ζουν πια σε καθεστώς πλήρους αποδιοργάνωσης της αγοράς καθώς το κόστος παραγωγής το οποίο αυξάνει ανεξέλεγκτα οδηγεί σε ζημιογόνα αποτελέσματα πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς δημητριακών και το ενδεχόμενο ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ), μετά την προσφυγή της ΓΕΣΑΣΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
2) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα και ποια στοιχεία έχουν προκύψει σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς λιπασμάτων και με ποιο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης