Προτάσεις για την Ειδική Αγωγή από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»

Αριθμός πρωτ: 10495
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Προτάσεις για την Ειδική Αγωγή από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» καταθέτει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του σχετικά με την Ειδική Αγωγή, αφού, όπως προκύπτει από νομοσχέδιο του Υπουργείου, υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Οι προτάσεις που θέτουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί του Νομού Ηρακλείου βασίζονται στη λογική ότι οι εκπαιδευτικοί στα νέου τύπου ειδικά σχολεία πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και να μην διαχωρίζονται.
Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι ότι το σύστημα της κατάρτισης των μαθητών πρέπει να βασίζεται σε ένα αμιγώς εκπαιδευτικό μοντέλο και όχι ιατροκεντρικό.
Επειδή οι προτάσεις που κατέθεσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου για την Ειδική Αγωγή βασίζονται στην καθιέρωση της δημόσιας και δωρεάν ειδικής αγωγής για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες, στη θέσπιση τρίχρονης δημόσιας προσχολικής αγωγής, στην ίδρυση 12τάξιων ειδικών σχολείων γενικής μόρφωσης για τυφλούς, κωφούς και βαριά κινητικά ανάπηρους, όπως επίσης και στην ύπαρξη μεταλυκειακής ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Επειδή το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να μεριμνεί για την άμεση πρόσληψη ειδικών εκπαιδευτικών , ειδικού υποστηρικτικού προσωπικού αλλά και την εξασφάλιση των υποδομών που θα παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση στα ΑΜΕΑ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να κάνει δεκτές τις ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος και επιπλέον να μην υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης