Προτάσεις Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ

Αριθμός πρωτ: 10177
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Προτάσεις Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς, ζητά τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών λειτουργίας της διατραπεζικής εταιρείας «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ», η οποία, ως γνωστόν, διαχειρίζεται ηλεκτρονική βάση δεδομένων με οικονομικές πληροφορίες και πληροφορίες αρνητικής συναλλακτικής συμπεριφοράς ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Οι ισχύουσες διαδικασίες δεν επιτρέπουν την εύκολη μεταβολή ή διαγραφή δεδομένων, με αποτέλεσμα εάν κάποιος μπει στις λίστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, είναι σχεδόν αδύνατον να βγεί αφού στοιχεία, όπως οι επιταγές-συναλλαγματικές, οι καταγγελίες συμβάσεων, οι διαταγές πληρωμής και τα προγράμματα πλειστηριασμών-κατασχέσεις-διοικητικές κυρώσεις του Υπ.Οικονομικών, τηρούνται στο αρχείο της εταιρείας μέχρι και 7 χρόνια μετά.
Επειδή η αδυναμία εξόδου από τις λίστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ αποτελεί τροχοπέδη για επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά και να διεκδικήσουν με ίσους όρους την επανένταξή τους στην αγορά.
Επειδή οι περιπτώσεις άδικης καταχώρησης είναι συχνές, όπως αναφέρει στην επιστολή του το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Επειδή είναι ανάγκη να επανεξεταστεί ο όλος μηχανισμός, σε μία κατεύθυνση πιο δίκαιη και ορθολογιστική, με μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα διορθώσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ανασχεδιαστούν οι διαδικασίες λειτουργίας της ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΑΕ και του συστήματος των οικονομικών πληροφοριών που διαχειρίζεται, έτσι ώστε και η αγορά να προστατευτεί αλλά και οι επιχειρηματίες και ιδιώτες να μην «καταδικάζονται» εφ’ όρου ζωής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης