Προτάσεις ΠΑΣΕΓΕΣ για ποιοτικό παρακράτημα

Αριθμός πρωτ: 652
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Προτάσεις ΠΑΣΕΓΕΣ για ποιοτικό παρακράτημα.

Για μετατροπή του ποιοτικού παρακρατήματος σε ποσοτικό, κατηγορεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΠΑΣΕΓΕΣ, με αφορμή την επανεξέταση της κατανομής των ποιοτικών παρακρατημάτων για το ελαιόλαδο, το αιγοπρόβειο γάλα, τα βοοειδή και τον καπνό.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για υιοθέτηση γενικών και αόριστων κριτηρίων από την πλευρά του Υπουργείου, αλλά και για αδυναμία του να υποστηρίξει την όλη διαδικασία με έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό.
Αναφορικά με την εφαρμογή του ποιοτικού παρακρατήματος στην ελαιοκαλλιέργεια, τονίστηκε από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ η ανάγκη καθιέρωσης διαφανών, αντικειμενικών, αξιόπιστων και ελεγχόμενων κριτηρίων, έτσι ώστε να ανταποκριθεί ο κλάδος του ελαιολάδου και στα τρία κριτήρια που θέτει το άρθρο 69 του κανονισμού 1782/2003. Δηλαδή στη βελτίωση της ποιότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ενίσχυση των δομών εμπορίας.
Την ανάγκη καθιέρωσης πραγματικών ποιοτικών κριτηρίων και για το ποιοτικό παρακράτημα στο αιγοπρόβειο γάλα, προέβαλε η ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να προσφέρεται στον κτηνοτρόφο ουσιαστικό κίνητρο βελτίωσης του προϊόντος που καταλαμβάνει στρατηγική θέση στην αγροτική οικονομία.
Επειδή σχετικά με το ποιοτικό παρακράτημα στο βοδινό κρέας, η ΠΑΣΕΓΕΣ υπογραμμίζει την καταφανή αδικία που υφίστανται οι παραγωγοί που αγοράζουν αρσενικούς μόσχους για πάχυνση και εκμετάλλευση στην Ελλάδα, αφού αποκλείονται από το ποιοτικό παρακράτημα.
Επειδή η ΠΑΣΕΓΕΣ κατηγορεί την Κυβέρνηση για καθυστέρηση πραγματοποίησης των συσκέψεων του Υπουργείου με τους αγροτικούς φορείς, για τις πιθανές τροποποιήσεις που απαιτούνται στην εφαρμογή του συστήματος, αφού οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην Κομισιόν μέχρι την 1η Αυγούστου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για την κατανομή των ποιοτικών παρακρατημάτων ελαιολάδου, αιγοπρόβειου γάλακτος, βοοειδών και καπνού, αλλά και να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μην παρουσιάζονται καταστρατηγήσεις στη λειτουργία του συστήματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης