Προϋπόθεση για τις συνενώσεις η καταβολή των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων στις Αυτοδιοικήσεις

Αριθμός πρωτ: 9390
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Προϋπόθεση για τις συνενώσεις η καταβολή των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων στις Αυτοδιοικήσεις.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει την έντονη αγανάκτηση αφενός των Δημάρχων για την πολιτική της Κυβέρνησης να στερεί τους θεσμοθετημένους πόρους που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να καθηλώνεται η τοπική ανάπτυξη και αφετέρου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή τους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Κυβέρνηση προχωρά στον «Καποδίστρια 2» , ο οποίος προβλέπει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τη συνένωση και τη μείωση των περιφερειών από 13 σε 5, των νομαρχιών από 54 σε 15 και των 1.034 δήμων σε 400. Ειδικότερα δε για την Κρήτη προβλέπεται η δημιουργία μίας νομαρχίας για όλους τους Νομούς.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού η νέα διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται πρέπει να γίνει μόνο υπό προϋποθέσεις προκειμένου να έχει αποτέλεσμα. Πάνω από όλα δε, προτάσσουν την καταβολή των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ύπαρξη σχεδίου και χρόνου για τον απαραίτητο διάλογο, καθώς και την κοινωνική συναίνεση.
Επειδή η ΚΕΔΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της να μην προχωρήσει σε καμία συζήτηση, αν πρώτα δεν υπάρξει οριστική λύση στα οικονομικά προβλήματα που απειλούν σήμερα με κατάρρευση τους Δήμους του «Καποδίστρια Ι»,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να κάνουν δεκτά τα αιτήματα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού της χώρας, πριν προχωρήσουν στις συνενώσεις που δημοσιοποιούνται και πριν από όλα αν προτίθενται να προβούν στην καταβολή των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων προκειμένου να μην οδηγηθεί η Αυτοδιοίκηση σε πλήρη κατάρρευση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ