Πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος υψηλής θνησιμότητας των μελισσών

Αριθμός πρωτ: 8023
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/12/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος υψηλής θνησιμότητας των μελισσών.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ε.Ε. που αφορά περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία των μελισσών, με δεδομένο το πρόβλημα της υψηλής θνησιμότητας και στην Ε.Ε., γίνεται αναφορά σε αρνητικούς περιβαλλοντικους παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν, όπως η χρήση παρασιτοκτόνων στη γεωργία, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη τροφής και η απώλεια βιοτόπων.
Δεν γίνεται, όμως, καμία αναφορά στη διεθνή εμπειρία και κυρίως στις «μαζικές εξαφανίσεις μελισσών» που έχουν παρατηρηθεί στην Αμερική και τον Καναδά, με σημαντικότερη αιτία την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών, όπως έχω αναδείξει στο παρελθόν με τις 7437/02.05.2007, 16576/20.03.2009 και 602/19.06.2009 Ερωτήσεις μου.
Επειδή, η Ε.Ε. πρόσφατα επέτρεψε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών και στην Ευρώπη με ευθύνη των κρατών μελών, καλό θα ήταν να επισημανθεί στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, αυτή η πολύ σημαντική παράμετρος.
Επειδή, η χώρα μας έχει ταχθεί ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να θέσει αυτή την παράμετρο στο Συμβούλιο Υπουργών και να καταδείξει την ανάγκη να μην παίρνονται, σε επίπεδο Ε.Ε., αντικρουόμενες αποφάσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ