Πρόβλημα στην προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές η ιστορία της τρίτης λυκείου

Αριθμός πρωτ: 9273
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ : Πρόβλημα στην προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές η ιστορία της τρίτης λυκείου.

Το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, το οποίο εξετάζεται στις πανελλαδικές εξετάσεις ως μάθημα επιλογής, επισημαίνουν οι καθηγητές.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζονται τόσο τα προβλήματα που παρατηρούνται σε σχέση με το περιεχόμενο και την επιλογή των πηγών του, όσο και με το βαθμό δυσκολίας του, ενώ και η ύλη που καλούνται να εξεταστούν οι μαθητές χαρακτηρίζεται ως δυσανάλογα μεγάλη.
Επειδή το Υπουργείο Παιδείας σε σχετικές εισηγήσεις συστήνει τη χρησιμοποίηση διδακτικών ωρών από άλλα μαθήματα, λύση όμως που θεωρείται ανέφικτη.
Επειδή οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αντιμετώπιση του ΥΠΕΠΘ αποδυναμώνει το μάθημα, αποθαρρύνει τους μαθητές να το επιλέξουν και τελικά υποχρεώνονται να το εγκαταλείψουν.
Επειδή όπως υπογραμμίζεται, η συγκεκριμένη αντιμετώπιση της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου αποσκοπεί στην αντικατάστασή της με άλλο μάθημα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να λάβει υπόψη τις διαμαρτυρίες μαθητών και εκπαιδευτικών αναφορικά με το βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, που εξετάζεται ως μάθημα επιλογής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην παρουσιάζονται προβλήματα τόσο στην αφομοίωσή του όσο και στην ολοκλήρωση της ύλης του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης