Πρόγραμμα δακοκτονίας

Αριθμός πρωτ: 13998
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/3/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα δακοκτονίας.

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη, καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ για τη δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων, αλλά και η έκδοση της προκήρυξης για την ανάθεση του έργου.
Αυτή η καθυστέρηση, όμως, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, η οποία είναι ορατή εξαιτίας της προσβολής από το ζημιογόνο έντομο.
Μάλιστα, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις τον Ιούνιο θα γίνουν οι εκτιμήσεις από τους αρμόδιους τομεάρχες δακοκτονίας για να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. Αυτό, όμως, θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του ελαιολάδου, την ώρα που τα ασυγκόμιστα ελαιόδεντρα αποτελούν «φωλιές» του δάκου.
Επειδή, με δεδομένη την προσπάθεια της Πολιτείας για εξοικονόμηση δαπανών, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, είναι πραγματικά άδικο για τη σημασία του πολύτιμου αυτού προϊόντος για την Κρήτη να γίνεται εξοικονόμηση πόρων σε βάρος του λαδιού, από το οποίο θα υπάρξουν σημαντικά έσοδα εάν γίνει έγκαιρα η καταπολέμηση του δάκου, ώστε να προστατευτεί η ελαιοπαραγωγή.
Επειδή, τέτοιου είδους καθυστερήσεις δεν συνάδουν και με την πρωθυπουργική εξαγγελία για την αξιοποίηση του «καλαθιού αγροτικών προϊόντων της Κρήτης», στο οποίο έχει δεσπόζουσα θέση το ελαιόλαδο.
Επειδή, η Πολιτεία πρέπει να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς βιώνουν δύσκολες μέρες, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του προϊόντος αλλά και τη μειωμένη παραγωγή, η οποία τους δημιουργεί οικονομικό αδιέξοδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Εάν προτίθεται να συμβάλει το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να συντομευθούν οι σχετικές διαδικασίες και να προσπεραστούν οι σκόπελοι της γραφειοκρατίας για την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη, ώστε να προστατευθεί το πολύτιμο προϊόν του νησιού, προς όφελος τόσο των αγροτών όσο και της εθνικής οικονομίας.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ