Πρόγραμμα διερεύνησης πληθυσμιακής πυκνότητας του παρασίτου Matsucoccus josephi των πεύκων σε ολόκληρη την Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 17956
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα διερεύνησης πληθυσμιακής πυκνότητας του παρασίτου Matsucoccus josephi των πεύκων σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ως γνωστόν το έντομο Marchalina hellenica παράγει το μελίτωμα που μετατρέπεται από τις μέλισσες στο γνωστό για την θρεπτικότητά του μέλι του πεύκου.
Το μέλι αυτής της προέλευσης αντιπροσωπεύει το 60% της ετήσιας παραγωγής μελιού της χώρας στηρίζοντας την ελληνική μελισσοκομία, την επιβίωση των μελισσών και μέσω της επικονίασης την παραγωγή βασικών ειδών διατροφής, όπως λαχανικών και εσπεριδοειδών, αλλά και κρέατος και γάλακτος, διά των ζωοτροφών.
Το επικίνδυνο παράσιτο των πεύκων Matsucoccus josephi εγκαθίσταται σε όλα τα υπέργεια μέρη του δέντρου, διαταράσσει τη μεταφορά νερού, με αποτέλεσμα το θάνατο της νεαρής βλάστησης και σε πολλές περιπτώσεις το θάνατο του δέντρου.
Το πρόγραμμα που προτείνεται από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών του ΕΘΙΑΓΕ για τη διερεύνηση της πληθυσμιακής πυκνότητας του παρασίτου, σε τρεις περιοχές της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και ο Ζαρός στο νομό Ηρακλείου, τη μελέτη της αποτελεσματικότητας φερομονικών παγίδων στη μείωση του πληθυσμού καθώς και τη διερεύνηση τυχόν σχέσης συνεργιστικής ή ανταγωνισμού του παρασίτου με το έντομο Marchalina hellenica είναι ανάγκη όχι μόνο να υλοποιηθεί άμεσα αλλά να επεκταθεί και σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και στις άλλες περιοχές όπου έχουν βρεθεί πληθυσμοί του επικίνδυνου παρασίτου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Εάν προτίθεται να εγκρίνει άμεσα το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ αλλά και να το επεκτείνει στις περιοχές που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα πληθυσμοί του επικίνδυνου παρασίτου, όπως είναι η Κρήτη και η Εύβοια.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης