Πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού

Αριθμός πρωτ: 3848
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού.

Την κατάργηση των αστυνομικών σταθμών και των ΤΑΕ και τη διοχέτευση του προσωπικού στις υπάρχουσες αλλά και στις νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν ζητά, μεταξύ άλλων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.
Η Ένωση εκτός από την Υποδιεύθυνση Μεσσαράς ζητά να ιδρυθούν μία Υποδιεύθυνση αστυνομικών επιχειρήσεων κεντρικού χαρακτήρα στο Ηράκλειο, στην οποία να ενταχθούν το τμήμα Άμεσης Δράσης και η ΟΠΚΕ με συνολική δύναμη 117 άνδρες, μία Υποδιεύθυνση στη Χερσόνησο με 42 άνδρες και μία στον αερολιμένα με 86 άνδρες.
Επιπλέον προτείνεται η δημιουργία τμήματος Νέας Αλικαρνασσού με 64 άτομα που θα αναλάβει τις μεταγωγές, τμήμα τροχαίας με 61 άτομα, τμήμα Αρχανών με 20, τμήμα Γαζίου με 20, Αγίας Βαρβάρας με 18, με την παράλληλη ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων Αγίου Μύρωνα, Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, Πύργου και Καστελίου.
Επειδή σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών επιβεβλημένη είναι η ενίσχυση της δύναμης το Νομού με 350 επιπλέον άνδρες, καθώς με το υπάρχον προσωπικό αντιστοιχεί ένας αστυνομικός για 456 κατοίκους, τη στιγμή που η μέση αναλογία για τη χώρα ανέρχεται σε ένα αστυνομικό για 248 κατοίκους.
Επειδή η νέα αναδιαρθρωμένη αστυνομική διεύθυνση επιβάλλεται να περιλαμβάνει ισχυρά αστυνομικά τμήματα, καθώς και τη δημιουργία δύο ΟΠΚΕ Ηρακλείου και Μοιρών.
Επειδή η μεγάλη έλλειψη αστυνομικής δύναμης στην πόλη του Ηρακλείου έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα για τρεις μονάχα περιπολίες ασφαλείας, τάξης και τροχαίας ανά βάρδια.
Επειδή με επανειλημμένες ερωτήσεις μου και τελευταία την 3457/18-12-07, έχω θέσει την έλλειψη προσωπικού και την ανάγκη αναδιάρθρωσης των αστυνομικών τμημάτων του Νομού προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σύγχρονα προβλήματα, αλλά και στην τοποθέτησή μου στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης μίλησα για την ανάγκη νέας οργανωτικής δομής που να καλύπτει το σύνολο του νομού και να μην αφήνει περιοχές με πολλά προβλήματα, όπως οι τουριστικές και άλλες χωρίς την αναγκαία αστυνόμευση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στην υιοθέτηση των τεκμηριωμένων προτάσεων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου για την καλύτερη οργάνωση, την ορθολογικότερη στελέχωση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού, καθώς και στην πλήρη κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αστυνομικό προσωπικό προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ