Πρόωρη καταβολή ενιαίας ενίσχυσης

Αριθμός πρωτ: 2388
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πρόωρη καταβολή ενιαίας ενίσχυσης.

Απέρριψε η Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Μάριαν Φίσερ Μπόελ, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη καταβολή της φετινής ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες αγρότες με εξαίρεση τις πυρόπληκτες περιοχές. Η Επίτροπος, μιλώντας στην επιτροπή ελέγχου του κοινοτικού προϋπολογισμού, μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν με τη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών επιδοτήσεων. Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόγραμμα δράσης, πρόσθεσε η κα. Μπόελ, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και απαιτείται περαιτέρω πρόοδος στη διαχείριση και τον έλεγχο των αγροτικών ενισχύσεων.
Ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποσχέθηκε πως η φετινή ενιαία ενίσχυση θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση για υποβολή αιτήματος στην Κομισιόν για καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
Παράλληλα, η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα από την Ε.Ε για τον αγροτικό τομέα το 2008, όπως έχω επισημάνει και με την ερώτηση 1952/15-10-07.
Επειδή ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έχει άμεση ανάγκη την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
Επειδή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να κοροϊδεύει και να εμπαίζει τους δικαιούχους αγρότες,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να πάρει τελικά η χώρα μας την ενιαία ενίσχυση.
2) Με ποιο τρόπο προτίθεται να καταβάλει την ενιαία ενίσχυση στους Έλληνες αγρότες, αν τελικά δεν αρθεί η άρνηση από την πλευρά της Επιτρόπου Γεωργίας,
3) Αν και πότε προτίθεται να ενημέρωσει τους Έλληνες αγρότες για τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των επιδοτήσεων,
4) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε εξαλειφθούν τα προβλήματα στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και να μην αντιμετωπίσει η χώρα μας προβλήματα στο μέλλον σχετικά με την καταβολή των επιδοτήσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ