Ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας

Αριθμός πρωτ: 5622
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
3) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ, οι δείκτες οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του 2008 παρουσίασαν σοβαρή επιδείνωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, το πρώτο οκτάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 8,6% τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και κατά 7,8% τα τροχαία με σοβαρά τραυματισμένους, ενώ αυξημένος σε ποσοστό 32% ήταν ο αριθμός των νεκρών και κατά 23% ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων κατά το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου.
Επειδή όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει με Ερωτήσεις μου είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, χωρίς ωστόσο η Κυβέρνηση να μπορεί, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, να το αντιμετωπίσει παρά τις εξαγγελίες της.
Επειδή πρόκειται για τραγικά στοιχεία που δεν επιδέχονται την παραμικρή περαιτέρω αδράνεια από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση των δεικτών οδικής ασφάλειας.
Επειδή σωρεία τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων καταγράφηκε στις τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στα νησιά αλλά και κατά μήκος του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την μείωση των τροχαίων και αν προτίθενται να κάνουν δεκτές τις προτάσεις του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ για την άμεση σύνταξη ενός επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας στο οποίο θα προβλέπονται , μεταξύ άλλων, η συντήρηση του οδικού δικτύου και η ουσιαστική αναβάθμιση-βελτίωση και ανακατασκευή του δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης