Ρύθμιση των χρεών των αγροτών ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 9562
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/11/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση των χρεών των αγροτών ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), ζητάει το «πάγωμα» των χρεών των αγροτών, τα οποία με βάση τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, οδηγούν στην κυριολεξία τους αγρότες σε απόγνωση.
Ως γνωστόν, η τελευταία ρύθμιση των αγροτικών χρεών κάλυψε μόνο το 1/3 των υπερχρεωμένων αγροτών, δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστιες αδικίες γιατους αγρότες που είχαν πληρώσει, έστω μέρος των οφειλών τους.
Η ΟΑΣΝΗ επισημαίνει ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των αγροτών στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Η κατάργηση της απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής του 1980, που επιτρέπει στις τράπεζες να τοκίζουν τους τόκους ή ο φραγμός στον πολλαπλασιασμό του αρχικού δανείου, θεωρούνται επιβεβλημένα μέτρα, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε περίοδο εκ νέου αύξησης των επιτοκίων.
Επειδή τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα των αγροτών στη χώρα μας μειώνεται συνεχώς, ενώ αντίθετα το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί στην κυριολεξία στα ύψη.
Επειδή η βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων απειλείται καθημερινά, στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και της πολιτικής της Κυβέρνησης που στην ουσία αφήνει απροστάτευτους τους αγρότες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί,
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν και ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να πάρουν, προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση των αγροτών όσον αφορά τα χρέη τους, δίνοντάς τους έτσι, έστω μια μικρή ανακούφιση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης