Ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Αριθμός πρωτ: 8951
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Με επιστολή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ζητάει τη ρύθμιση των χρεών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία «πνίγουν» στην κυριολεξία τους κτηνοτρόφους.
Ο ΣΕΚ επισημαίνει οτι είναι αναγκαία η οποιασδήποτε μορφής διευκόλυνση των κτηνοτρόφων στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Συγκεκριμένα, προτείνει, το πάγωμα των χρεών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (από 31/10/2008) για δύο χρόνια (ατοκα) και την αποπληρωμή τους σε 8-10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Ως απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται η κτηνοτροφική εκμετάλλευση να λειτουργεί τα 3 τελευταία χρόνια και επίσης το ανώτατο πλαφόν ρύθμισης να είναι 500.000 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Όσον αφορά το ύψος των χρεών, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επειδή η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων απειλείται καθημερινά, στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης που στην ουσία αφήνει απροστάτευτους τους κτηνοτρόφους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί και ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει, προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη ρύθμιση των χρεών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, δίνοντάς τους έτσι μια μικρή ανακούφιση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης