Ρύθμιση χρεών προμηθευτών νοσοκομείων

Αριθμός πρωτ: 43
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση χρεών προμηθευτών νοσοκομείων.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας με πρόσφατο δελτίο τύπου καταγγέλλει τις αδιαφανείς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, διαδικασίες ρύθμισης οφειλών προμηθευτών νοσοκομείων, καθώς υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση μερίδας αυτών και όχι του συνόλου των προμηθευτών.
Ωστόσο με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει ότι στα νοσοκομεία του Νομού Ηρακλείου παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, γεγονός που εξακολουθεί να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δοθεί καμιά απολύτως λύση.
Το πρόβλημα που δημιουργείται στην ομαλή προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, οφείλεται πρωτίστως στη μεγάλη καθυστέρηση του Δημοσίου να εξοφλήσει τις οφειλές του στους προμηθευτές των υλικών.
Επειδή ο εμπαιγμός από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας είναι πέρα από προφανής, καθώς στην απάντηση του στην 1826/17-7-08 Ερώτησή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Η ΕΠΥ με τις πρωτοβουλίες τις και εφαρμόζοντας πιστά τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εγγυάται ότι όσο εξαρτάται από την ίδια, κανένα Νοσοκομείο δεν πρόκειται να «ξεμείνει» από οτιδήποτε».
Επειδή επίσης, στην απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην 9089/30-10-08 Ερώτησή μου αναφέρει ότι «Αναφορικά με τις οφειλές των Νοσοκομείων στους προμηθευτές υλικών, σας γνωρίζουμε ότι συγκροτείται εντός των ημερών κοινή ομάδα εργασίας από στελέχη των Υπουργείων Υγείας και Οικονομίας, καθώς και από εκπροσώπους των προμηθευτών, προκειμένου να γίνει ρύθμιση των χρεών. Μέχρι το τέλος του έτους ένα σημαντικότατο μέρος των χρεών θα έχει καταβληθεί και βεβαίως θα έχει δρομολογηθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους».
Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση ενεργεί στο πολύ σοβαρό θέμα της ρύθμισης των χρεών των προμηθευτών των νοσοκομείων, όχι μόνο αποτελεσματικός δεν είναι αλλά μόνο υποψίες μπορεί να εγείρει,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα προκειμένου να υπάρξει οριστική ρύθμιση των χρεών των προμηθευτών των νοσοκομείων του Νομού Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης και να υπάρξουν τα εχέγγυα για υγιή ανταγωνισμό στην αγορά και ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων με την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ