Σήμανση «Μη μεταλλαγμένο» σε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Αριθμός πρωτ: 17879
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σήμανση «Μη μεταλλαγμένο» σε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στη σήμανση των κρεάτων και των γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα τα οποία δεν εκτρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές προχώρησε η γαλλική κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία όλων των πλευρών, κτηνοτροφικών και καταναλωτικών οργανώσεων, βιομηχανίας τροφίμων κ.τ.λ.
Η καθιέρωση ετικέτας στα προϊόντα αυτά, από ζώα που έχουν εκτραφεί με μη γενετικά τροποποιημένες τροφές, εξασφαλίζει στον καταναλωτή τη σιγουριά και την ασφάλεια για την ποιότητα του προϊόντος που επιλέγει.
Επειδή μέχρι τώρα η κοινοτική επισήμανση ισχύει μόνο για τις ζωοτροφές που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή τα τρόφιμα που προέρχονται από τη μεταποίηση φυτικών μεταλλαγμένων προϊόντων.
Επειδή τα άριστης ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα της Κρήτης, όπως και ολόκληρης της χώρας πρέπει να προστατευτούν και να υπάρξει ανάλογο μέτρο σήμανσής τους και στη χώρα μας,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προβούν σε ανάλογες ενέργειες για την καθιέρωση σήμανσης των κρεάτων και των γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα που έχουν εκτραφεί με μη γενετικά τροποποιημένες τροφές, για την προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και των μη μεταλλαγμένων προϊόντων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης