Σε κίνδυνο τίθεται η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων από την εγκύκλιο για τις εφημερίες

Αριθμός πρωτ: 3068
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Σε κίνδυνο τίθεται η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων από την εγκύκλιο για τις εφημερίες.

Σε σοβαρό κίνδυνο τίθεται η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας, καθώς στο μέσο της κρίσιμης περιόδου από την απειλή της νέας γρίπης, η κυβέρνηση εξέδωσε εγκύκλιο για την ισομερή κατανομή των εφημεριών στα νοσοκομεία, με στόχο μόνο την περιστολή των δαπανών και όχι την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Επειδή, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, μία τέτοια τακτική μόνο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί τη συγκεκριμένη στιγμή, που χρειάζεται λόγω της συγκυρίας η επιστράτευση όλου του διαθέσιμου ιατρικού προσωπικού.
Επειδή, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τον Σεπτέμβριο, όπου πιθανολογείται έξαρση της νέας γρίπης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, ο αριθμός των εφημερευόντων γιατρών θα είναι ο ίδιος, ενώ οι ανάγκες θα είναι αυξημένες.
Επειδή, σε πολλούς νομούς όπως είναι και το Ηράκλειο, υπάρχουν ιδιαιτερότητες και περίοδοι στις οποίες ο αριθμός των εφημερευόντων γιαρών πρέπει να είναι αυξημένος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να διορθώσουν την εγκύκλιο ώστε οι εφημερίες κατά περιόδους να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία, προκειμένου και δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπιστούν αλλά και πραγματικές εφημερίες να μην μείνουν απλήρωτες.

O Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης