Σε κρίσιμη καμπή οι ανθρωπιστικές σπουδές στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 2671
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Σε κρίσιμη καμπή οι ανθρωπιστικές σπουδές στην Ελλάδα.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην πνευματική κοινότητα και στα μέλη των Φιλοσοφικών Σχολών και των τμημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών της χώρας μας για το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων η κρίση η οποία διέρχονται οι ανθρωπιστικές επιστήμες οφείλονται μεν στην τεχνολογική εξάπλωση, αλλά κυρίως στην ανύπαρκτη χρηματοδότηση από την πλευρά της πολιτείας. Η χρηματοδότηση των τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών τα τελευταία χρόνια, τόσο για διδασκαλία όσο και για έρευνα παραμένει στα ίδια επίπεδα , ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του τακτικού προϋπολογισμού διανέμεται στις Σχολές Θετικών Επιστημών.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι η μείωση των εισακτέων φοιτητών στις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και οι χαμηλές βάσεις εισαγωγής, όπως π.χ στα ξενόγλωσσα τμήματα λόγω της μη προτίμησής τους από τους νέους.
Επειδή η επιστημονική κοινότητα θα προβεί στην αναζήτηση λύσεων μέσω του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων σπουδών με νέες θεματικές ενότητες και κατευθύνσεις, με διατμηματικές συνεργασίες, με την ένταξη ανθρωπιστικών μαθημάτων στις θετικές επιστήμες κ.α,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που υπάρχει στις ανθρωπιστικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της χώρας, με αποτέλεσμα να χάνουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των νέων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ