Σε σύγχυση η ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με την ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων

Αριθμός πρωτ: 12295
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σε σύγχυση η ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με την ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων.

Στις 8-5-2008 σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την ανάληψη από το κράτος του κόστους ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων από το 2009, δήλωνε ότι: «Αναλαμβάνει το κράτος το κόστος για τη διαδικασία ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας».
Ωστόσο, στην απάντηση του Υπουργού στις 12-5-08 στην 3677/21-12-07 Ερώτησή μου για το ίδιο θέμα, αναφέρεται ότι: «Η περίπτωση να καλυφθεί από κρατικά κονδύλια το κόστος άσκησης της Νέας ΚΑΠ, ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως άμεση εθνική ενίσχυση η οποία στρεβλώνει τον διεθνή ανταγωνισμό και αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Εκ τούτου κατά την εκκαθάριση λογαριασμών υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν κατ’ αποκοπή οικονομικές διορθώσεις στη χώρα μας από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επειδή η απάντηση αυτή δόθηκε στις 12-5-2008, πέντε μέρες αργότερα από την ανακοίνωση του Υπουργού στις 8-5-2008 για την ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης από την κυβέρνηση.
Επειδή προφανώς εμπαίζει τον ελληνικό λαό με αυτή του τη στάση, αφού θα πρέπει να αποφασίσει τι ισχύει τελικά και να μη σπεύδει να ανακοινώνει ότι ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα και νοιάζεται για τους αγρότες και τους ανθρώπους της περιφέρειας, τη στιγμή που ο ίδιος εγγράφως το αναιρεί.
Επειδή το ΠΑΣΟΚ εδώ και τέσσερα χρόνια έχει επισημάνει, δεσμευόμενο ταυτόχρονα, ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει το κόστος άσκησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Να διευκρινίσει τι ισχύει τελικά, η ανάληψη του κόστους ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων από το κράτος από το 2009, και γιατί δεν το έκανε από την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ή η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να το πράξει λόγω του ότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, όπως ο ίδιος εγγράφως δηλώνει και μάλιστα μεταγενέστερα της απόφασης για ικανοποίηση του αιτήματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης