Σε ύφεση η Ελληνική οικονομία

Αριθμός πρωτ: 3241
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Σε ύφεση η Ελληνική οικονομία.

Σε ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το β’ τρίμηνο του 2009 και παράλληλη αύξηση της ανεργίας η οποία τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 8,5% αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μείωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, με τη βιομηχανική παραγωγή να εμφανίζει μείωση τον Ιούνιο στο τομέα της μεταποίησης κατά 11,6%, την οικοδομική δραστηριότητα να μειώνεται κατά το μήνα Μάιο κατά 41,5%, με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν αλλά και τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 18% το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Ακόμη ,σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν ακόμη χαμηλότερος αν δεν υπήρχε και η ραγδαία μείωση των εισαγωγών κατά 35,1% συγκρατώντας τη πτώση του ΑΕΠ αλλά και περιορίζοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών.
Όσον αφορά στην ανεργία, που πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες, παρά την μείωση που καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΣΥΕ μεταξύ των μηνών Μαΐου-Απριλίου, η οποία οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες, προστέθηκαν 95.624 νέοι άνεργοι το μήνα Μάιο του 2009 σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2008.
Επειδή, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά μετά το 1993 με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών να μιλούν για μείωση του ΑΕΠ το 2009 ως και 1,7%.
Επειδή, στα στοιχεία αυτά δεν έχει υπολογιστεί και η πορεία του τουρισμού, για τον οποίο τα στοιχεία δείχνουν μείωση των αφίξεων το πρώτο επτάμηνο του 2009 κατά 8,1% με παράλληλη μείωση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 15%.
Επειδή η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα, όπως συνηθίζει η κυβέρνηση, αλλά μόνο μ’ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση αδυνατεί και δεν επιθυμεί να εφαρμόσει, ασχολούμενη μόνο με επικοινωνιακά θέματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Αν προτίθεται να εφαρμόσει ένα πλήρες σχέδιο, υπερβαίνοντας τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα που την επηρεάζουν, για να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική ύφεση και για να μειωθεί η ανεργία.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης