Σημαντική μείωση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών

Αριθμός πρωτ: 780
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Σημαντική μείωση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών.

Η μείωση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά τον μήνα Απρίλιο ανήλθε στο 20% σε σχέση με τον περυσινό, γεγονός που καταδεικνύει του κλυδωνισμούς που δέχεται η οικονομία της χώρας μας το τελευταίο διάστημα και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιστροφή του κλίματος.
Επειδή αντίστοιχη εικόνα ισχύει και για όλο το πρώτο τετράμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17,6% (στα 4.508 εκ. ευρώ από 5.472,4 εκ. ευρώ) σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2008.
Επειδή και με την πρόσφατη Ερώτησή μου 496/18-6-09 είχα επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εξαγωγικός τομέας της χώρας μας καθώς και τις προτάσεις του ΣΕΒΕ και τώρα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες και από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ.
Επειδή στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα και είναι ανάγκη να τύχουν της άμεσης στήριξης από την Πολιτεία προκειμένου να αντιστραφούν οι αρνητικές οικονομικές συγκυρίες που υπάρχουν,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να εφαρμόσουν για την στήριξη του κλάδου και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος των εξαγωγών στη χώρα μας.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ