Σημαντικό βήμα για τη διάσωση και διάδοση του έργου του Ν.Καζαντζάκη

10/1/2011

Ένα σημαντικό βήμα έγινε αυτές τις ημέρες, όσον αφορά τη διάσωση αλλά και διάδοση στις νεότερες γενιές του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, καθώς συγκροτήθηκε Επιτροπή στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, από πανεπιστημιακούς και ειδικούς, με σκοπό την επανέκδοση των έργων του, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το ίδρυμα “Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη” και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει και τις πολύμηνες προσπάθειες του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλη Στρατάκη, ο οποίος είχε επανειλημμένως ασχοληθεί με το θέμα με αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας την έκδοση, επανέκδοση, διακίνηση και μετάφραση του έργου του Ν.Καζαντζάκη, χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα “εθνική” υπόθεση.
Μαλιστα, υπήρχε και το έντονο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού κ.Γιώργου Παπανδρέου προς αυτή την κατεύθυνση, αφού είχαν προηγηθεί και οι σημαντικές προσπάθειες της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και του Προέδρου της κ.Γιώργου Στασσινάκη.
Επίσης, η Επιτροπή που συγκροτήθηκε θα συγκεντρώσει όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα (ημερολόγια, επιστολογραφία κλπ.), αναζητώντας τα όπου κι αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε χέρια ιδρυμάτων ή ιδιωτών και όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφημερίδες κλπ. και αφού ολοκληρωθεί το έργο της συγκέντρωσης, τα κείμενα θα εκδοθούν σε ενιαίους τόμους, συνοδευόμενα από ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις ειδικών μελετητών.