Σοβαρά προβλήματα από την κατάργηση των εννέα αγρονομείων στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 3810
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα από την κατάργηση των εννέα αγρονομείων στο Νομό Ηρακλείου.

Σοβαρά προβλήματα προβλέπεται να δημιουργηθούν από την κατάργηση των εννέα αγρονομείων και συγκεκριμένα των αγρονομείων Αγίου Μύρωνα, Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, Ηρακλείου, Καστελίου, Μοιρών, Πύργου, Τυμπακίου και Χερσονήσου του Νομού Ηρακλείου, όπως προβλέπει ο Ν. 3585/07.
Οι κάτοικοι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι αγρότες της ενδοχώρας ενός κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφικού Νομού, όπως είναι ο Νομός Ηρακλείου, διαμαρτύρονται έντονα καθώς θα αναγκάζονται να διασχίζουν αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων προκειμένου να τύχουν των υπηρεσιών της αγροφυλακής και να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.
Επειδή όλοι οι Δήμοι, στις έδρες των οποίων λειτουργούσαν αγρονομεία, υπογραμμίζουν την ανάγκη όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν με δεδομένη την πρόσθετη εργασία που θα προκύψει στο βαθμό που θα λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγροφυλακή.
Επειδή πολλά προβλήματα ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο και τα οποία δεν διαφαίνεται να λυθούν με την πρόσφατα ψηφισμένη δομή του σώματος της αγροφυλακής.
Επειδή η κατάργηση των αγρονομείων κρίνεται εντελώς άστοχη και θα λειτουργήσει σε βάρος της αγροτικής ασφάλειας των περιοχών της ενδοχώρας του Νομού.
Επειδή έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις των Δημοτικών Αρχών, των φορέων και των πολιτών για αυτήν την απόφαση της Κυβέρνησης.
Επειδή, επιπλέον, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου που είχε μέχρι σήμερα την ευθύνη λειτουργίας των αγρονομείων εκτιμά ότι η ύπαρξη των εννέα αγρονομείων είναι απαραίτητη και υποστηρίζει τη διατήρησή τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών του Νομού Ηρακλείου και να διατηρήσει τα εννέα αγρονομεία, αλλά και να προβεί στην επαρκή στελέχωσή τους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της αγροτικής οικονομίας των περιοχών που καλύπτουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ