Σοβαρά προβλήματα από τις μαζικές «εξαφανίσεις» μελισσών

Αριθμός πρωτ: 7437
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα από τις μαζικές «εξαφανίσεις» μελισσών.

Το φαινόμενο των μαζικών «εξαφανίσεων» μελισσών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρων των επιστημόνων παγκοσμίως, αφού πληθαίνουν καθημερινά οι αναφορές για το γεγονός αυτό σε όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας.
Οι μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι όλο και πιο συχνά αντικρίζουν άδειες κυψέλες χωρίς να υπάρχουν πουθενά νεκρές μέλισσες, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τα αίτια, όπως για παράδειγμα τα ακάρεα και τους θανατηφόρους ιούς ή άλλα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως μύκητες ή αιτίες που τις οδηγούν σε φτωχή διατροφή και ενδογαμία, ενώ επισημαίνουν ότι μπορεί και τα φυτοφάρμακα να τις οδηγούν σε αποπροσανατολισμό.
Επειδή στους μελισσοπαραγωγούς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την μείωση του πληθυσμού των μελισσών αλλά και την μείωση παραγωγής μελιού και επιπλέον προβληματισμός κυρίως στους επιστήμονες εξαιτίας της καθοριστικής συμβολής της μέλισσας στην επικονίαση(γονιμοποίηση) των φυτών.
Επειδή πάνω από το 1/3 των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι για τη διατροφή τους είναι άμεσα συναρτώμενα από τη γονιμοποίηση των φυτών από τις μέλισσες, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας να πέσουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραγωγής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μαζικής «εξαφάνισης» μελισσών, το οποίο, πέρα από τις οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς, έχει μεγάλες συνέπειες και στην επικονίαση (γονιμοποίηση) των φυτών από τις μέλισσες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής σε πολλές καλλιέργειες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης