Σοβαρά προβλήματα στο πρόγραμμα αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς»

Αριθμός πρωτ: 6949
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα στο πρόγραμμα αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς».

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω υπογραμμίσει την ανεπάρκεια των δομών ψυχικής υγείας στην Κρήτη, και ενώ στις απαντήσεις γίνεται λόγος για μεθόδευση των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να λειτουργήσουν νέοι ολοκληρωμένοι οργανισμοί στα νοσοκομεία της Κρήτης, με στόχο την πλήρη ανάπτυξη δικτύου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εν τούτοις παρατηρείται στασιμότητα, τη στιγμή που οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο νησί ολοένα και πληθαίνουν.
Επειδή η υποχρηματοδότηση του προγράμματος αποασυλοποίησης προκαλεί σοβαρά προβλήματα και δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς πολλά τμήματα Ψυχικής Υγείας δεν λειτούργησαν, νοσοκομεία μέρας και μετανοσοκομιακοί ξενώνες δεν έγιναν, όπως δεν έγιναν και οι 3.000 εξαγγελθείσες προσλήψεις προσωπικού, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2008 οι δαπάνες για τις συγκεκριμένες δομές είναι μειωμένες κατά 18,5% από 45 εκατ. ευρώ το 2007 σε μόλις 38 εκατ. το 2008.
Επειδή η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής φροντίδας μειώνεται λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και του απαραίτητου υλικού εξοπλισμού, γεγονός που επιβεβαιώνεται για τη χώρα μας και από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βλαντιμίρ Σπλίντλα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μεγάλες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ψυχιατρική, δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες δομές ψυχικής υγείας, στελεχωμένες με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να προλαμβάνεται αλλά και να αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα των ψυχικών νοσημάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης