Σοβαρά προβλήματα στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Αριθμός πρωτ: 655
Ημερομηνία κατάθεσης: 24/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Το σύστημα συχνοτήτων και τηλεφώνων στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής του ελληνικού FIR, τέθηκε επανειλημμένα εκτός λειτουργίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 12 ωρών.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μπορεί να μην πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, είναι η πρώτη φορά που το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας τέθηκε εκτός λειτουργίας τόσες φορές σε τόσο λίγο χρόνο.
Επειδή οι διακοπές στο σύστημα ελέγχου σημειώθηκαν με μεγάλη συχνότητα και σε μια περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη εναέρια κυκλοφορία πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια των διακοπών λειτουργίας του συστήματος.
Επειδή, ιδιαίτερα για αυτήν την περίοδο της μεγάλης μετακίνησης τουριστών η εναέρια κυκλοφορία είναι αυξημένη, και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει επιβάρυνση του συστήματος συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.
Επειδή συστηματικά και καθημερινά είναι πλέον και τα φαινόμενα παρεμβολών στα συστήματα των ελεγκτών από κεραίες σταθμών, πως οι ίδιοι καταγγέλλουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις για στην ασφάλεια των πτήσεων, σε περιοχές όπως την Κρήτη, τα Ακαρνανικά Όρη, τη Θάσο και τη Ρόδο.
Επειδή οι πολιτικές της Κυβέρνησης γύρω από την αξιοποίηση του Φάσματος ως κοινωνικού αγαθού απέχουν πολύ από μια ορθολογική διαχείριση, εξαιτίας της καθυστέρησης στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας από τις συνεχείς διακοπές αλλά και από τις παρεμβολές από κεραίες σταθμών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια των πτήσεων, σε περιοχές με μεγάλη κίνηση όπως η Κρήτη, και μάλιστα στο μέσο της τουριστικής περιόδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης