Στήριξη και λήψη αυστηρών μέτρων και διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων για την πάταξη παραγωγής υποβαθμισμένης τσικουδιάς

Αριθμός πρωτ: 4440
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Στήριξη και λήψη αυστηρών μέτρων και διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων για την πάταξη παραγωγής υποβαθμισμένης τσικουδιάς.

Με τις Ερωτήσεις μου 8442/13-3-08, 3846/7-1-08 είχα υπογραμμίσει την ανάγκη διενέργειας ουσιαστικών ελέγχων προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο παραγωγής υποβαθμισμένης τσικουδιάς από χαμηλής ποιότητας πρώτη ύλη, που συν τοις άλλοις συντελεί στη δυσφήμιση και απαξίωση του παραδοσιακού μας προϊόντος.
Στις απαντήσεις του, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διαψεύδει τη διακίνηση στην αγορά υποβαθμισμένης τσικουδιάς, ενώ αντίθετα επισημαίνει πως «μέχρι σήμερα στα αποτελέσματα των σχετικών χημικών εξετάσεων, δεν έχει αναφερθεί παρουσία, σε δείγματα του εν λόγω προϊόντος, φυτοφαρμάκων ή υπολειμμάτων τους», και πως «κατόπιν τούτων, είναι σαφές ότι η ισχύουσα νομοθεσία καλύπτει πλήρως το εν λόγω προϊόν αλλά και γενικά τη δραστηριότητα των εν λόγω επιτηδευματιών και διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα των καταναλωτών».
Ωστόσο, οι υπηρεσίες αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς του Νομού Ηρακλείου, όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη διακίνηση της υποβαθμισμένης τσικουδιάς που παράγεται ανεξέλεγκτα, συνήθως από μη αγρότες, που κατέχουν παράνομους άμβυκες μεγάλης χωρητικότητας, χρησιμοποιώντας χαμηλής ποιότητας πρώτη ύλη, αλλά κάνουν λόγο ακόμη και για δράση κυκλωμάτων στην αγορά της τσικουδιάς.
Επειδή παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των εκπροσώπων των παραδοσιακών αποσταγματοποιών τσικουδιάς του Νομού Ηρακλείου για στήριξη της παραδοσιακής κρητικής τσικουδιάς με την άρση της απαγόρευσης για τυποποίηση, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατό ποτέ το προϊόν να αποκτήσει την πραγματική του αξία στα ράφια των καταστημάτων πώλησης σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.
Επειδή ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου, επισημαίνει ότι υπάρχει μέλλον για το προϊόν και τους παραγωγούς αφού μετά την εγκατάλειψη της σταφίδας, η τσικουδιά αποτελεί ένα εισόδημα για τους αμπελουργούς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να λάβουν μέτρα για την προστασία και ανάδειξη της παραδοσιακής κρητικής τσικουδιάς, αρχικά με την άρση της απαγόρευσης τυποποίησής της, καθώς και ποια περαιτέρω μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο ανεξέλεγκτης παραγωγής υποβαθμισμένης τσικουδιάς, το οποίο προκαλεί αφενός αθέμιτο ανταγωνισμό στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς και αφετέρου δυσφήμιση του προϊόντος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης