Σταδιακή εγκατάλειψη της θηροφυλακής

Αριθμός πρωτ: 14695
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σταδιακή εγκατάλειψη της θηροφυλακής.

Με πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων επισημαίνεται η συστηματική απαξίωση της θυροφυλακής στη χώρα μας λόγω της αδράνειας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα μέλη της Ομοσπονδίας βρίσκονται σε απόγνωση και αδιέξοδο καθώς οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος, από τη μια μεριά έχουν την αρμοδιότητα να προβαίνουν σε ανακριτικές , προανακριτικές πράξεις, ελέγχους, έρευνες, μηνύσεις, κατασχέσεις κ.τ.λ. και από την άλλη μπορούν να απολυθούν ανά πάσα στιγμή από μια πλειοψηφία ενός κυνηγετικού συλλόγου ή μιας ομοσπονδίας.
Επειδή όπως αναφέρεται στην επιστολή, έχει γίνει παρέμβαση για το ζήτημα αυτό από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία με Γνωμοδότησή της τον Ιανουάριο του 2008 αναγνωρίζει ότι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών φυλάκων θήρας δεν παρέχει καμιά προϋπόθεση αμερόληπτης άσκησης των ανακριτικών και προανακριτικών καθηκόντων και απέρριψε την άσκηση αυτών , με τον όρο να ισχύσει και πάλι η άσκηση καθηκόντων εφόσον εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση του Νόμου 3208/2003, γεγονός που δεν έχει γίνει λόγω αδράνειας της Κυβέρνησης.
Επειδή η έλλειψη πρωτοβουλιών και λήψης συγκεκριμένων μέτρων από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος οδηγεί στη σταδιακή απαξίωση και το αδιέξοδο τη θηροφυλακή στη χώρα μας.
Επειδή στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορούν οι θηροφύλακες να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους με εξασφαλισμένη νομιμότητα για να υπάρχει προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης