Στη Βουλή από τον Μ.Στρατάκη η επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου προς τον Υπ.Οικονομικών για την αυθαίρετη δόμηση

28/4/2011

Στη Βουλή έφερε με Αναφορά που κατέθεσε, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, την επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου κ.Κουράκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση.
Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου, η αυθαίρετη δόμηση στην Ελλάδα αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα με έντονη κοινωνική διάσταση. Χωρίς να αμφισβητούνται από κανέναν οι αρνητικές συνέπειες της δόμησης αυτής στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, δεν παύει να αποτελεί “ζώσα πραγματικότητα”, την οποία η Πολιτεία δεν μπορεί να αγνοεί παρατείνοντας έτσι και διογκώνοντας ένα ήδη μεγάλο πρόβλημα.
Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς σ’αυτή την εξέλιξη έχει και η ίδια σοβαρό μερίδιο ευθύνης.
Γιατί η Πολιτεία στάθηκε ασυνεπής στη συνταγματική της υποχρέωση να παρέχει στους πολίτες της επαρκείς εκτάσεις πολεοδομημένης γης και εκείνη κράτησε στάσιμε τις επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλης για τριάντα περίπου χρόνια (1958-1983), στερώντας έτσι από τους πολίτες κάθε προοπτική απόκτησης νόμιμης κατοικίας.
Δυστυχώς, αυτή η στάση της πολιτείας είχε σαν αποτέλεσμα την εκρηκτική έξαρση των αυθαιρέτων.
Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να πάρει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις. Λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες που θα μειώνουν δραστικά ή και θα καταργούν ορισμένα πρόστιμα (πχ πρόστιμο διατήρησης) και θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την κοινωνική διάσταση του θέματος. Είναι γεγονός ότι εξαιτίας της κατάστασης αυτής, χιλιάδες άνθρωποι χαμηλής κυρίως εισοδηματικής στάθμης, βρίσκονται σε μία ιδιότυπη ομηρία και ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα το θέμα με τη λήψη αυστηρών και πρακτικών μέτρων, που θα λειτουργήσουν ως απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες-κόκκινες γραμμές-για να αποκλειστεί στο μέλλον κάθε δυνατότητα επανάληψης του φαινομένου. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι:
– Η απλούστευση των διαδικασιών έγκρισης των Πολεοδομικών Σχεδίων
– Η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων καταγραφής νέων αυθαιρέτων και δημιουργίας βάσης δεδομένων (με χρήση GPS και GIS)
– Η αυστηρή αστυνόμευση και η άμεση επέμβαση στη φάση της ανέγερσης με ευθύνη των τοπικών αρχών και βεβαίως,
– Η ευρεία ενημέρωση των πολιτών για τις συνέπειες της αυθαίρετης δόμησης για τους ίδιους και το περιβάλλον.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το πρόβλημα των αυθαιρέτων και η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει συντάξει Ολοκληρωμένη Πρόταση που συνδυάζει την κοινωνική με την περιβαλλοντική διάσταση.
Η πρόταση αυτή έχει από καιρό υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ, χωρίς όμως να έχει ληφθεί μέχρι τώρα απάντηση. Έτσι υποβάλλεται και στον Υπ.Οικονομικών με την ελπίδα ότι θα συνδράμει στις επικείμενες αποφάσεις οι οποίες θα διακρίνονται από ορθολογισμό και ευαισθησία και θα κινούνται προς την κατεύθυνση της οριστικής τακτοποίησης του θέματος,
καταλήγει η επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου.