Στη Βουλή οι αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Στη Βουλή έφερε το θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων από τις βροχοπτώσεις αμπελοκαλλιεργητών, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς την Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Στρατάκης.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, στην έναρξη της αμπελουργικής περιόδου οι έντονες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν την παραγωγή σταφυλιών στο Νομό Ηρακλείου και οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ συμφώνησαν για αποζημίωση της παραγωγής με βάση οριζόντιες εκτιμήσεις, που σημαίνει στη πράξη ότι περιορίστηκαν οι εκτιμητικές διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά αν και έχουν παρέλθει σχεδόν τρεις μήνες οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση.
Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι τα προβλήματα στις αμπελουργικές περιοχές είναι έντονα, γιατί οι παραγωγοί για διάστημα μεγαλύτερο του χρόνου δεν έχουν κανένα έσοδο και μόνο έξοδα καλούνται να καταβάλλουν.
Τέλος, καταλήγει ερωτώντας την κα Υπουργό αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους αμπελοκαλλιεργητές, προκειμένου να ανακουφιστούν, έστω και για λίγο, γιατί βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσουν ακόμη και το κόστος επιβίωσης.