Στη Βουλή το ψήφισμα του Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα, που πραγματοποιήθηκε στη Βιάννο.


30/9/2011

Στη Βουλή το ψήφισμα του Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα, που πραγματοποιήθηκε στη Βιάννο.

Ως Αναφορά προς 4 Υπουργούς (Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού) κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, το ψήφισμα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα που έγινε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου στη Βιάννο.
Οι σύνεδροι και οι συμμετέχοντες Φορείς, Σωματεία και Οργανώσεις, ομοφώνως εψήφισαν τα παρακάτω:
1. Οι στρατοί Κατοχής των δυνάμεων του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία,1941-1945) και οι Αρχές Κατοχής προέβησαν στην Ελλάδα σε ανείπωτες αγριότητες ενάντια σε άμαχους Έλληνες πολίτες. Σε δεκάδες χιλιάδες ανήλθαν οι εκτελεσθέντες, οι βασανισθέντες και οι εκτοπισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης πολίτες. Επιπλέον οι Έλληνες πολίτες Εβραικού Θρησκεύματος εξοντώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους με “επιστημονικό” τρόπο στα στρατόπεδα του θανάτου.
2. Οι στρατοί Κατοχής του Άξονα και οι Αρχές Κατοχής λεηλάτησαν τη Χώρα, κατέστρεψαν τον παραγωγικό της ιστό και καταδίκασαν τον λαό της Χώρας σε φτώχεια, στερήσεις, εξαθλίωση και πείνα.
3. Οι στρατοί Κατοχής του Άξονα και οι Αρχές Κατοχής εκμεταλλεύθηκαν την εργατική δύναμη της Χώρας χωρίς αμοιβή σε “αγγαρείες”.
4. Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώθηκε στα χρόνια της Κατοχής σε καταβολή υπέρμετρων “Εξόδων Κατοχής” και επιπλέον υποχρεώθηκε σε καταβολή πρόσθετων ποσών με τη μορφή Δανείου προς τις Χώρες του Άξονα. Η καταναγκαστική αυτή αρπαγή, έπληξε ανεπανόρθωτα τις δημοσιονομικές ισορροπίες της Χώρας και συνέβαλε στη περαιτέρω πτώχευση του Ελληνικού λαού διαμέσου της συνεπακόλουθης χωρίς όρια φορολογίας.
5. Οι μεταπολεμικές συσκέψεις,συνέδρια,σώματα και οι συνθήκες ειρήνης αναγνώρισαν το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας στην καταβολή νομίμων αποζημιώσεων από τα κράτη του Άξονα,καθώς επίσης και το δικαίωμα των θυμάτων να τύχουν των προβλεπομένων από το διεθνές Δίκαιο ειδικών αποζημιώσεων για περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου. Η Γερμανία ουδέποτε κατέβαλε τα ποσά,που αναλογούσαν σε αυτήν, ως κρατική αποζημίωση,ως αποζημίωση προς τα θύματα εγκλημάτων πολέμου των δικών της στρατευμάτων κατοχής,ενώ επέστρεψε μόνο τμήμα του δανείου,που πήρε από την Ελλάδα στα χρόνια του πολέμου.
Με το παρόν Ψήφισμα,το Συνέδριο απαιτεί:
– Να εκπληρώσει το Γερμανικό κράτος τις υποχρεώσεις του απέναντι στο Ελληνικό κράτος και τα θύματα της Κατοχής, με βάση τις αποφάσεις της συνάντησης των Παρισίων του 1945, με πρώτους τους Μαρτυρικούς δήμους και κοινότητες, που είδαν τους κατοίκους τους να εκτελούνται και τα σπίτια τους να καίγονται.
– Να επιστραφεί άμεσα το μη εισέτι επιστραφέν από τη Γερμανία τμήμα του κατοχικού δανείου.
– Να επιστραφούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί, που εκλάπησαν την ίδια περίοδο.
Ζητούμε να σταματήσει η χρονοτριβή και οι παρελκυστικές τακτικές σε θέματα τόσο σοβαρά, που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου και του στοιχειώδους αισθήματος δικαιοσύνης.
“Η ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων της Χώρας μας και των θυμάτων θα αποτελέσει αναγκαίο και ισχυρό προηγούμενο,ώστε να αποτραπεί η νομιμοποίηση παρόμοιων απάνθρωπων και εγκληματικών πρακτικών στο μέλλον”, καταλήγει το Ψήφισμα του Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα που κατέθεσε ως Αναφορά ο κ.Στρατάκης.