Στις καλένδες παραπέμφθηκε το Σχέδιο Μελέτης και Ανάπτυξης Συστημάτων Μεταφοράς (2008-2012) του ΔΕΣΜΗΕ για την Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 2606
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Στις καλένδες παραπέμφθηκε το Σχέδιο Μελέτης και Ανάπτυξης Συστημάτων Μεταφοράς (2008-2012) του ΔΕΣΜΗΕ για την Κρήτη.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Πολιτείας σχετικά με τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν σε δίκτυα μέχρι το 2012 στις οποίες συμπεριλάμβανε τις υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιωτικών περιοχών, και της Κρήτης, με το ηπειρωτικό σύστημα τελικά παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών θα έλυνε το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των νησιωτικών περιοχών και σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του αιολικού τους δυναμικού θα αντιμετωπίζονταν και το μείζον θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις απαρχαιωμένες και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες.
Επειδή όπως αποδεικνύεται στην πράξη, το Υπουργείο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αδυνατούν να ανταποκριθούν, για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια, στην υλοποίηση επενδύσεων που θα συμβάλουν στην επαρκή ηλεκτροδότηση των νησιωτικών περιοχών, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Επειδή οι επιδοτήσεις των νησιωτικών περιοχών της χώρας για χαμηλά τιμολόγια ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ περίπου το χρόνο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες και ποιες, προκειμένου να υλοποιηθεί το Σχέδιο Μελέτης και Ανάπτυξης Συστημάτων Μεταφοράς (2008-2012) για την Κρήτη, για να υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση του νησιού, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης