Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την αισχροκέρδεια στην αγορά καυσίμων στην Κρήτη

24 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την αδυναμία του Υπ.Ανάπτυξης να ελέγξει ουσιαστικά και να βάλει φραγμούς στην ασυδοσία και αισχροκέρδεια στην αγορά των καυσίμων στην Κρήτη, επιβεβαίωσε ο Υφυπ.Ανάπτυξης κ.Μπουγας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ.Μανόλη Σοφ. Στρατάκη.
Ο κ.Υφυπουργός μπορεί στη θεωρία να υποστήριξε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων, προκειμένου να εντοπίσει και να ελέγξει όλους όσους προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, είναι έντονο, στην πράξη όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και η αισχροκέρδεια είναι μόνιμο φαινόμενο στην καθημερινή διακίνηση των καυσίμων.
Ο κ.Στρατάκης στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε πλαφόν για τα καύσιμα ήδη από το 2004, ενώ η κυβέρνηση το έβαλε όταν είχε τελειώσει πια το θέμα των μεγάλων αυξήσεων, μόλις τον περασμένο Αυγούστο.
«Αφήσατε δηλαδή την αγορά να υποστεί τις συνέπειες των μεγάλων αυξήσεων και ήρθατε, μετά το τέλος, που άρχισαν να πέφτουν οι τιμές, να βάλετε πλαφόν για λίγες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε, επίσης, ότι τα πρόστιμα που ισχυρίζεται ότι έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για τον έλεγχο της ασυδοσίας των εταιρειών διακίνησης πετρελαίου, δεν εισπράττονται στην πράξη, και ουσιαστικά τις συμφέρει να κάνουν αυτά που κάνουν.
«Το θέμα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία ασυδοσία για την οποία ουσιαστικά, από ό,τι τουλάχιστον διαφαίνεται, δεν ευθύνονται οι πρατηριούχοι. Ευθύνονται κάποιες μεγάλες εταιρείες διαχείρισης και διύλισης των καυσίμων και αυτές πρέπει να πληρώσουν αυτήν την κατάσταση που δημιουργούν. Εσείς, όμως, αυτές τις εταιρείες δεν θέλετε να τις αγγίξετε και τελικά ο ηρακλειώτικος λαός και ο λαός της Κρήτης πληρώνει χαράτσι κάθε χρόνο, πάνω από150 εκατομμύρια ευρώ, από αυτήν τη διαφορά που υπάρχει».
Τέλος, στην αναφορά του Υφυπουργού ότι περιμένει την υποβολή των προτάσεων και των μελετών της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέχρι τις 1/3/2009, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι μελέτες υπήρχαν και από πολύ παλιότερα, αλλά «το σημαντικότερο είναι να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια, γιατί αυτό θέλει ο λαός, αυτό περιμένουν οι πολίτες, που δυστυχώς είναι εκείνοι που πληρώνουν και το μάρμαρο».