Ηράκλειο 20 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών.
Την δέσμευση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκη, για την ολοκλήρωση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, των διαδικασιών αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα αμπέλια από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, απέσπασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, για τις δηλώσεις των παραγωγών που αναφέρονται σε επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού, έχει αρχίσει η κοινοποίηση των πορισμάτων, οι αποζημιώσεις προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα καταβληθούν τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Για δε τη σταφίδα, οι αποζημιώσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι και τον Ιανουάριο του νέου έτους.
Από την πλευρά του ο κ.Στρατάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Υφυπουργό για την κατανόηση της ηγεσίας του Υπουργείου για τα προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών, αναγνώρισε ότι το διάστημα των 3 μηνών για τόσες χιλιάδες περιπτώσεις είναι πιεστικό και χρονικά μικρό για ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.
Τουλάχιστον, όμως, για τις περιπτώσεις που ο ΕΛΓΑ έχει συμφωνήσει να υπάρξουν οριζόντιες εκτιμήσεις και δεν απαιτούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν γρηγορότερα οι αποζημιώσεις.
Ο βουλευτής, τέλος, εύστοχα επεσήμανε ότι οι πολιτικές που θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, επιβάλλεται να στοχεύουν στις επενδύσεις στη γεωργία και κυρίως στην μικρής κλίμακας γεωργία, σύμφωνα και με πρόσφατο ανακοινωθέν της σύσκεψης κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Είναι γνωστό ότι το ήδη βεβαρυμένο κλίμα οδηγεί σε αποεπένδυση και δημιουργεί απαισιοδοξία στον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα, ανέφερε την χαρακτηριστική πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι «ο πλανήτης έχει παραμελήσει τη Γεωργία», την ώρα που πάνω από 1 δις συνανθρώπων μας στον κόσμο πεινούν.
Συγχαρητήρια κε Στρατάκη για την τελευταία σας τοποθέτηση. Στηρίξτε τις επενδύσεις στην μικρής κλίμακας γεωργία..