Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Μ.Στρατάκη για προσπάθεια αποδυνάμωσης του ENISA

4 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και την έδρα του στο Ηράκλειο, άφησε η συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Στρατάκης αναφερόταν στην πρόσφατη χρηματοδότηση, εκ μέρους της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κας Βίβιαν Ρέντιγκ, της λειτουργίας του RISEPTIS, ενός νέου συμβουλίου της Ε.Ε. για θέματα ασφάλειας του διαδικτύου. Το ύψος της χρηματοδότησης (200 εκατομμύρια ευρώ) και η ανάθεση στο RISEPTIS αρμοδιοτήτων που επικαλύπτουν ουσιαστικά τους τομείς δράσης του ENISA, αποδεικνύουν την προσπάθεια που γίνεται να αποδυναμωθεί ο Οργανισμός που εδρεύει στο Ηράκλειο, με την προοπτική αναστολής της λειτουργίας του στο προσεχές μέλλον.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μπεκίρης δεν έδωσε δυστυχώς σαφή απάντηση στα ερωτήματα που έθετε ο κ. Στρατάκης, σχετικά με τις παρεμβάσεις και τα διαβήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτή την απαξιωτική τακτική, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνει η χώρα μας χωρίς κανέναν ενεργό ευρωπαϊκό οργανισμό.
Αντίθετα, περιορίστηκε να υποβαθμίσει το ρόλο του RISEPTIS και να κάνει γενικόλογη αναφορά στη στήριξη που παρέχει η πολιτεία στον ENISA, μια στήριξη όμως που δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει σαν χώρα.

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Στρατάκης τόνισε την αδράνεια της Κυβέρνησης για το ζήτημα, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, όταν ανατίθενται σε άλλους φορείς μελέτες τις οποίες θα μπορούσε να είχε αναλάβει ο ίδιος ο ENISA, και μάλιστα με ποσά που αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για 25 χρόνια, εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες.
Παράλληλα με τη σπατάλη αυτή, το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, όπως για το Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου, δίνει πρόσθετα προσχήματα σε αυτούς που δεν επιθυμούν να παραμείνει η έδρα του στη χώρα μας και καλλιεργεί το έδαφος για μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ENISA σε οργανισμούς με έδρα σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Ενόψει αυτής της απαξίωσης, ο κ. Στρατάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσοχή που πρέπει να ενταθεί και στην απαιτούμενη από την πλευρά της Κυβέρνησης μέριμνα, ώστε να σταματήσει η αποδυνάμωση του ENISA και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να χαθεί η έδρα του σημαντικού αυτού Ευρωπαϊκού Οργανισμού.