Συζήτηση επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Ν. Ηρακλείου Μανόλη Σοφ. Στρατάκη με θέμα: «Δραματική κατάσταση στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Νομού Ηρακλείου εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 Οκτωβρίου 2007

Τη δέσμευση του Υπουργού Παιδείας για την άμεση και οριστική κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών κενών στο Νομό Ηρακλείου ζήτησε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης «Δραματική κατάσταση στα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Νομού Ηρακλείου εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Στρατάκης επισήμανε την υπολειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Ηρακλείου εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε στο θεσμό του Ολοήμερου Σχολείου, ο οποίος λόγω των κενών παραμένει ανενεργός.

Έκανε επίσης λόγο για την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία, για την οποία διαμαρτύρονται έντονα οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και για την ανεπάρκεια της Πολιτείας, η οποία τελικά δεν αντιμετωπίζει με την βαρύτητα που απαιτείται την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Μίλησε ακόμη και για απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και ζήτησε να δεσμευθεί ο Υπουργός για την άμεση κάλυψη των κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Είναι θέμα ολίγων ημερών να καλυφθούν και τα τελευταία κενά», απάντησε ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος απέδωσε σε δύο λόγους τη φετινή ύπαρξη και την παρατεταμένη καθυστέρηση κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών από το Υπουργείο. Αφενός, στη διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών στην αρχή της σχολικής περιόδου, με αποτέλεσμα τα αρμόδια όργανα του ΥΠΕΠΘ να μην μπορούν να συνεδριάσουν, και αφετέρου, στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όπως οι μεταθέσεις, οι άδειες λοχείας κλπ., τα οποία οφείλουν να σέβονται και να ικανοποιούν.

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για πρόσληψη 3.642 εκπαιδευτικών, ενώ επεσήμανε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου από του χρόνου όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες να πραγματοποιούνται εγκαίρως και να μην ταλαιπωρούνται οι μαθητές στην αρχή της χρονιάς.